OpenCourseWare i MOOC.

La formació és clau. A les TIC encara més.

Els reptes que plantegen les TIC demanen, a més, una renovació constant dels coneixements. Aquest dinamisme del sector exigeix dels professionals un esforç important. Les institucions de formació continua aporten estudis oficials que tracten d’adaptar-se a les condicions de treball dels professionals i podem trobar una oferta formativa prou variada.

Tanmateix, no sempre es poden assumir els requisits previs d’accés, calendari, preus (l’increment de les taxes universitàries no ajuda), o d’altres raons, per accedir als estudis oficials.

Però el desig de formació segueix allà. En ocasions ens trobarem que, senzillament, no ens cal una titulació oficial. Només ens interessa la formació pròpiament dita. O potser, simplement, volem estudiar pel plaer d’estudiar.

El món universitari, en general, ha estat relacionat de forma molt íntima amb el moviment Open Source i Free Software. És fàcil veure una afinitat entre ambdós mons.

Potser calia esperar, doncs, un cop la tecnologia ho ha permès, que les Universitats decidissin fer el pas de posar a l’abast de tothom la seva oferta formativa d’una forma flexible i sense lligar-la a titulacions oficials.

És així q1ue no fa pas gaires anys es parlava dels OpenCourseWare: Essencialment, els materials didàctics, llibres, apunts, exercicis… organitzats segons cursos i alliberats per a que tothom els pugui utilitzar.

A l’OpenCourseWare Coonsortium hom pot trobar els OpenCourseWare d’Universitats d’arreu del món. Les universitats catalanes ofereixen els seus materials als respectius OpenCourseWares:

Universitat Oberta de Catalunya: http://ocw.uoc.edu/
Universitat Politècnica de Catalunya: http://ocw.upc.edu/
Universitat Autònoma de Bellaterra: http://ocw.uab.cat/
Universitat de Barcelona: http://ocw.ub.edu/
Universitat de Girona: http://www.udg.edu/ocw/Presentacio/tabid/9467/language/ca-ES/Default.aspx
Universitat de Lleida: http://ocw.udl.cat/

El següent pas, després de la publicació dels materials és la oferta de cursos complerts en línia. ELs materias docents, però també classes gravades en vídeo, correcció d’exercicis i tutories virtuals. Algunes universitats ofereixen, fins i tot, certificats d’haver completat el curs. Parlem d’autèntica formació online. Es tracta dels MOOC, Massive Open Online Course. Massive i Open és perquè, virtualment, tothom s’hi pot apuntar de forma gratuita.

Les següents webs agrupen MOOC de vàries universitats:

https://www.coursera.org/
http://www.udacity.com/
https://www.edx.org
https://www.khanacademy.org/

Una llista més genèrica, en aquesta adreça: http://www.mooc-list.com/

També es poden trobar MOOC en altres llengües a part de l’anglès. Per exemple, la UNED disposa d’un espai on ofereix MOOC, o COMA, en castellà: https://unedcoma.es/

Les universitats catalanes, de moment, sembla que s’ho miren amb expectació. És interessant aquest reportatge aparegut a la “sala de prensa” de la UOC.

Tanmateix, algunes universitats catalanes ja ofereixen MOOC. La UDG i la UPF ofereixen MOOC en castellà adreçats al públic llatinoamericà (Des de la plataforma Miríada X del portal Universia. Llegiu també aquest post del Bloc de la Unitat Tecno-Didàctica del Tecnocampus de Mataró).

La pregunta que hom es fa és, com en finança això? Probablement, el model de negoci del MOOC de la UNED té poc a veure amb el de Stanford. Aquest article, per exemple, explica el model de Coursera: les empreses que fan cerca de talent, paguen per accedir als perfils dels estudiants. Evidentment això implica vàries coses: els MOOC mereixen la confiança dels headhunters; els headhunters confien en que hi trobaran el talent.

Parlem, doncs, d’excel·lència en la formació, i de perfils d’estudiants personalitzats i especialitzats. Els MOOC amplien el ventall d’oferta de formació continua. No s’oposen a la formació universitària tradicional, si no que la complementen, la perfiles, personalitzen i enriqueixen el curriculum.

El debat a favor i en contra del model d’ensenyament que representen els MOOC, està servit. En tot cas, des del punt de vista del professional que demana formació, l’opció MOOC és una possibilitat a tenir en compte. Es tracta, a més, d’una tendència creixent: a la web de Coursera parlen de prop de 2.500.000 de “courserians”.

Formació superior on la distància o el preu ja no són barreres. Online. En anglès, principalment. A escala planetària. Global, la paraula és important en aquest cas. D’accés gratuït… Atents, doncs. Potser seria bona idea fer un cop d’ull a l’oferta de cursos.

One thought on “OpenCourseWare i MOOC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s